De afrasteringslengte kan per situatie of per diersoort verschillen. De lengte is belangrijk voor de keuze van het juiste geleidingsmateriaal. De prestaties van het schrikdraadapparaat en de geleidbaarheid van het geleidingsmateriaal moet overeenkomen! Houdt er rekening mee dat bij de lengtes altijd is uitgegaan van optimale omstandigheden. Er wordt geen rekening gehouden met eventuele begroeiing bij de afrastering. Bij begroeiing wordt de energie uit de afrastering voor een deel naar de grond gevoerd, waardoor de rasterzekerheid kleiner wordt.
Waarom is de kwaliteit van het geleidingsmateriaal zo belangrijk?
- Het geleidingsmateriaal is de feitelijke afrastering, dus het lint, het draad of het koord
- Het geleidingsmateriaal transporteert de stroom en vormt de barrière voor de dieren. Hoe beter het materiaal geleidt, des te meer stroom er door de afrastering loopt. Voor geleidingsmateriaal geldt ook: ‘goedkoop is duurkoop‘.
- Wanneer het materiaal van slechte kwaliteit is, kan er onderweg veel energie verloren gaan, waardoor aan het einde van de afrastering geen stroom meer aankomt.
- NB: Leg nooit een knoop in het geleidingsmateriaal! Hierdoor gaat veel energie verloren. Gebruik altijd de juiste verbinders zodat het stroomcircuit optimaal is.
Is hoog gras tegen de afrastering slecht?
- Ja. Het gras of andere begroeiing geleidt namelijk stroom uit de afrastering, waardoor energie verloren gaat
- In het geval van begroeiing moet lengte van de afrastering als volgt worden ingekort:
bij middelmatige begroeiing: tot ca. 50% van de aangegeven afrasteringslengte*
bij sterke begroeiing: tot ca. 20% van de aangegeven afrasteringslengte*
*Cijfers voor enkeldradige en meerdradige afrasteringen.